De laatste jaren lijkt het razendsnel te gaan. Sinds halverwege de jaren 60 is de wereldbevolking verdubbeld, van 3,5 miljard tot ruim 7 miljard mensen vandaag.
Als het zo doorgaat, dan zullen er volgens de Verenigde Naties in 2050 bijna 10 miljard mensen zijn. We moeten dan minstens anderhalf keer zoveel voedsel produceren om iedereen genoeg te eten te kunnen geven. En dat dan het liefst op de bestaande landbouwgrond, zodat de natuur gespaard blijft.
Of we moeten dus aan de andere kant ingrijpen en ervoor zorgen dat er minder mensen bijkomen. We komen later in dit verhaal terug op de vraag of dit realistisch en wenselijk is, maar bekijk eerst eens wat het effect op de bevolkingsgroei zou zijn als we minder kinderen zouden krijgen.
Hoe komt het dat de wereldbevolking verdubbelt?
Het aantal kinderen onder de vijf jaar dat overlijdt neemt wereldwijd af. Dit blijkt uit gegevens van de Wereldbank. De kindersterfte nam vooral in Afrika de afgelopen 25 jaar aanzienlijk af. Daarnaast neemt de levensverwachting toe. "Er is berekend dat tot 2050 de bevolking in Afrika meer dan verdubbelt", zegt hoogleraar plantaardige productiesystemen Martin van Ittersum.
Dat komt door twee dingen: het geboortecijfer in Afrika ligt nog ongelooflijk hoog, en de levensverwachting neemt toe door betere gezondheidszorg en welvaartsgroei. Als er meer welvaart is, kiezen vrouwen ervoor minder kinderen te krijgen. "Dat zie je overal gebeuren, ook in Nederland: een paar generaties terug waren gezinnen met vijf tot tien kinderen heel normaal. Maar dat is binnen een paar generaties enorm veranderd."